Beskatningsgrundlag
Indholdsfortegnelse
Beskatning af fri bil har bevæget sig i de sidste mange år. Jeg husker tydeligt de gode gamle dage hvor der var loft på maksimalt 450.000 i beskatningen af fri bil, upåagtet af om bilen så kostede 2.000.000. Dette satte daværende skatteminister Ole Staves en stopper for, da han indførte nye regler omkring beskatningen af fri bil. Du kan læse om den såkaldte “Stavad” løsning her. Denne ændring skulle visse sig at at passe ind i ministeriets excel ark, for netop brugernes lyst til at blive brand beskattet fik dem til at ændre valg af bil. Mange nedjusterede deres behov for bil og statskassen gik glip af milloner af kroner.
Vi skal huske på at det typisk var virksomhedsejere der havde de dyre biler og i 2000 var der ikke forholdsmæssig registreringsafgift, så når bilen kostede 2.000.000, ja så fik statskassen rigtig mange penge ind i registreringsafgift. Så da ænderinger slog igennem og størstedelen skiftede til biler i 700-1.000.000 gik statskassen glip af provenuet for de dyre luksusbiler, da afgiften på daværende tidspunkt var på 180%.
Ny firmabil
Når du er ansat i en virksomhed der tilbyder deres medarbejdere firmabiler, så skal du som bruger af bilen beskattes for privat benyttelse af personalegodet. Det bliver også kaldet for beskatning af fri bil og her er det beskatningsgrundlaget der danner rammen for beskatning af fri bil. Når bilen er ny, så er det den importørbestemte mindstepris der er beskatningsgrundlaget.
Denne mindstepris bliver dog genberegnet, indenfor 3 måneder og der bliver dannet et nyt beskatningsgrundlag som brugeren nu skal beskattes efter. Genberegningen fortages efter et markedsniveau for bilen, så derfor kan det være en rigtig god ide at tjekke brugtvognspriserne inden du vælger ny firmabil, da der godt kan være større udsving i prisen for genberegning. Beskatningen kan ikke blive mindre end den første beskatning, men den kan stige og tilpasse sig markedsværdien. Det genberegnede beskatningsgrundlag er herefter fast, indtil bilen bliver 36 måneder. Har din virksomhed valgt en 48 måneders leasingaftale, så falder dit beskatningsgrundlag i den 37. måned til 75% af det genberegnede beskatningsgrundlag.
Brugt firmabil
Har din vriksomhed valgt sat benytte sig at brugte biler til leasing, så er det typiske burgte biler over 36 måneder der er interessante. Her er det nemlig købsprisen tillagt moms og registreringsafgift, der bliver beskatningsgrundlaget. Når leasingaftalen så udløber typisk efter 12 måneder, så vil det være handelsprisen der vil være gældende som beskatningsgrundlag, du kan læse mere om handelsprisen her. Du skal dog være opmærksom på, at skifter du leasingselskab, så sker der en faktisk handel med bilen leasingselskaberne imellem, og så er det igen købsprisen tillagt moms og registreringsafgift der bliver beskatningsgrundlaget.
Se nu bliver det så lidt spændende, for har du en alt for høj restværdi, så vil det ikke være optimalt at skifte, men har du en lav restværdi, så vil det være optimalt at skifte udbyder, da det jo er købsprisen der danner beskatningsgrundlaget ved et skifte. Du kan læse mere om restværdi her. Dette er dog kun nødvendigt at huske på, når der er tale om erhvervsleasing med beskatning af fri bil. Det er udbredt praksis at leasingselskaber bevidst fastholder deres erhvervskunder ved at bilen har en for høj restværdi i de første par år, for netop at fastholde kunden til leasingselskabet, da det bliver dyrere for brugeren at flytte leasingaftalen til et andet leasingselskab.
Hvem må benytte bilen?
Når du bliver beskattet af fri bil, så lyder spørgsmålet tit, hvem må egentlig køre i bilen? Det må din husstanden der må benytte bilen, det værende sig også hjemmeboende børn. Du må dog ikke låne bilen ud til onkel Poul en søndag eftermiddag fordi han lige skal på fyldpladsen. Hvis han møder en skattekontrollant, så kan onkel Poul kun bekræfte at han ikke bliver beskattet af bilen. Det udløser som udgangspunkt beskatning af fri bil i 1 år fratrukket de måneder hvor han ikke har haft rådighed over bilen.
Det er definitionen fra SKAT, jeg ville nok have valgt at sige at der som minimum vil være beskatning i 1 måned. Det kan derfor blive en dyr tur på fyldpladsen.
Du må gerne låne din bil ud til dine kollegaer, såfremt deres rejsemål er af erhvervsmæssig karakter. Ellers skal de også beskattes af 1 måned som minimum. Det er også orden hvis du overlader førerretten og du med i bilen og I kører hjem fra en konference, så vil der ikke ske beskatning af din kollega. Heller ikke hvis onkel Poul tilbyder at køre hjem fra festen.
Beskatningsgrundlag som handelsparameter
Det er dog en offentlig hemmelighed at de fleste leasingselskaber benytter handelsprisen og handelsprisen alene når der skal sælges erhvervsleasingaftaler også ved handel mellem selskaberne. Så du kan godt opleve at hvis et selskab benytter den korrekte metode og et andet benytter handelsprisen, at der kan være op til 100.000 eller mere i forskel i beskatningsgrundlaget. Denne form for ulydighed skal nok mere ses i lyset af en lempelig tilgang til købsprisen, her sidestiller leasingselskaberne det lidt med import og ikke de efterfølgende handeler selskaberne imellem, men faktum er at det en forkert opfattelse. Fakta er at når der sker en handel, så er det købsprisen og ikke handelsprisen der er beskatningsgrundlaget.
Undgå beskatning af fri bil ved at fraskrive dig retten til at benytte bilen privat
Du kan som medarbejder godt fraskrive dig retten til at at benytte en firmabil privat og derved undgå beskatning af fri bil. Det er dog stadig dig der har bevisbyrden skulle SKAT underkende fraskrivelsen. Du kan læse mere om dokumentationen for fritagelse her. Som hovedaktionær eller ejer af selskabet er der skærpede regler, så her er vores anbefaling at man ikke forsøger sig med fritagelse af beskatning af fri bil, da der her er tale om et rådighedsprincip dvs. at såfremt du blot har haft mulighed for rådighed, så ville du skulle betale for beskatning af fri bil. Du kan såfremt dit kørselsmønster er mest erhvervsmæssig kørsel overveje splitleasing og derved undgå beskatning sf fri bil. Du kan læse mere om spiltleasing her.
Handel mellem 2 forbundne selskaber
Hvis du anskaffer dig en bil på traditionel vis, altså ved almindeligt køb, så er det købsprisen der er beskatningsgrundlaget. Er bilen mere en 36 måneder, så vil det være købsprisen der vil gælde som beskatningsgrundlag i det uendelige. Efter en årerække bliver den for dyr i beskatning, men du er glad for bilen og vil gerne beholde den.
Det kan man sagtens men beskatningen, den følger ikke med. Så er det, at nogen ser sig fristet til at handle bilen mellem forbunde selskaber og gerne gentagne gange. Det er bare ikke en fremgangsmåde, som der ses positivt på fra skattemyndighederne side og der er faldet dom, som du kan læse her. Her kan leasing også hjælpe med at få beskatningen bragt tilbage på et markedskonformt niveau. Det går under betegnelsen sale- & leaseback. Det er god ikke den optimale løsning rent finansieringsmæssigt, men kan afhjælpe hvis du har ondt i skatten.
Fandt du dette interessant, så kunne disse også være noget for dig: