Afvikling

Afvikling

Afvikling er den del af leasingydelsen, der ikke vedrører registreringsafgift, rente af registreringsafgiften eller rente til leasingselskabet. Ved flexleasing vil det typisk være udbetalingen der udgør afviklingen og ikke den månedlig ydelse. Hvis der køres mange kilometer i leasingperioden, så kan det forekomme, at leasingselskabet vil benytte sig af at afskrive yderligere på restværdien, så den bedr passer marekedsniveauet. Det gør de ved at ved at hæve den månedlige ydelse med akskrivningen.

Lad os tage et eksempel og se hvad der sker når vi kører den igennem de 3 mest brugte modeller. At kigge på de forskellige metoder vil give os et grundlag til når der skal sammenlignes. Vi forudsætter, i alle metoder, at udbetalingen er 20% og bilen skal reduceres til 50% over en 36 måneders periode.

Afvikling efter revisor modellen

Revisor metoden er den afviklingsmodel der oftest benyttes ved operationel leasing. Der er den mest forudsigelige model af de 3 med lige stor afvikling pr. måned. For eksemplet betyder det følgende. Udbetaling på de 20% fratrækkes de 50% og der er nu 30% tilbage. De 30% skal divideres med 36, så den månedlige afvikling bliver 0,83%. Det betyder at den månedlig ydelsen stiger med 0,83 i forhold til de 2 andre metoder. En fordel ved revisormodellen er, at der til gengæld ikke skal betales udbetaling i år 2 og 3.

Afvikling efter trappe modellen

Trappe metoden er den afviklingmodel der oftest benyttes ved finansiel leasing. Den er anderledes i opsætningen, da det ikke afvikles pr. måned som i revisor modellen, men at det kun gøres via udbetalingen. I eksemplet betyder det følgende. Udbetaling på de 20% fratrækkes de 50% og der er 30% tilbage. Den månedlige ydelse afvikles med 0%. Næste år afskrives det så 20% og der er 10% tilbage som bliver udbetalingen det sidste år. På den måde kommer vi frem til samme restværdi om 36 måneder. En gevinst ved modellen er at leasingydelsen bliver 0,83% mindre pr. måned end efter revisor modellen, men der skal så betales udbetaling hvert år.

Afvikling efter Parisienne modellen

Parisienne modellen er præcis som at gå på trapperne i de gamle huse i Paris, trinene er skæve og kan være svære alt manøvrere på. Modellen bygger på af trappe modellen, men du skal være varsom. Det er en model hvor der benyttes en del af udbetaling til at reducere ydelsen, bedre kendt som negativ afvikling, du kan læse mere om negativ afvikling her.

I eksemplet ser det således ud: Udbetalingen på den 20% fratrækkes de 50% og fordi der bliver afviklet negativt, så er der ikke 30% men 40% tilbage. Det betyder at den månedlige afvikling bliver -0,83%, altså negativ og at der dermed tilskrives restværdien. I år 2 afvikles der så igen 20% og så er der med negativ afvikling 30% tilbage. Det betyder at udbetalingen i år 3 igen skal være 20% og at der på grund af den negative afvikling at stadig er 20% tilbage, når de 3 år er gået.

Det betyder faktisk, at du skal beholde bilen i 5 år for, at nå samme restværdi som de andre modeller opnår efter 3 år. Der er selvfølgelig den gevinst, at der i Parisienne metoden fremkommer en billigere ydelse end i de 2 andre modeller.

Se dig for, det kan blive dyrt før du aner det

Der skal manes til besindighed når et leasingtilbud læses, særligt på de sociale medier er opfindsomheden stor, men du kan sagtens finde samme fremgangsmåde på bilbasen. Du skal huske på at leasingtilbuddet og specielt ydelsen er netop det der tigger dig for at tage kontakt, for det lød da billigt! Du kan bare ikke gennemskue konsekvensen af tilbuddet, før du kender kontraktværdien og restværdien i det tilbudte. Sørg altid for at have den viden inden du siger ja til en leasingaftale.

Fandt du emnet interessant, så kunne disse emner også være noget for dig:

Denne hjemmeside benytter cookies. For at benytte denne side, skal du acceptere vores brug af cookies.