6 spørgsmål om leasingydelsen

6 spørgsmål om leasingydelsen

Når der skal beregnes en leasingydelse, så handler det om afviklingen og rejsen fra en kontraktværdien ned til en ønsket restværdi. Hvordan man kommer fra kontraktværdien til restværdien, er der mere end 100 forskellige måder på, men du kan være sikker på at den afvikling der skal foregå, den kommer du til at betale på den ene måde eller den anden. Vi har i denne artikel tunet ind på hvordan afviklingen er sammensat og de andre spørgsmål der presser sig på, når det kommer til leasingydelsen.

HVORDAN BEREGNES LEASINGYDELSEN?

Lad os tage et eksempel for at visualisere mekanismerne. Du har investeret i en bil, via et leasingselskab, der er 4 år gammel. Anskaffelsessummen eller kontraktværdien sætter vi til 200.000 ekskl. moms. Du kører ca. 30.000 km årligt og leasingselskabet ønsker at reducere bilen restværdi til 50% set over en 36 måneders periode. Så det bliver 200.000*50% eller 100.000 ekskl. moms der skal afvikles.

Der er af leasingselskabet beregnet en registreringsafgift på 250.000 heraf skal der i leasingperioden betales 36*0,5% eller 45.000 i registreringsafgift for perioden. Dertil skal der tillægges rente af restafgiften på 250.000-45.000=205.000*5,9%*36/12 eller 36.285. Så den samlede afgift der skal betales for leasingperioden er 45.000+36.285 eller 81.285 ekskl. moms.

Nu har vi fundet de enkelte delelementer til leasingaftalen, så nu kan vi sætte den sammen. Leasingselskabet køber registreringsafgiften ved indgåelse af leasingaftalen og derfor er den samlede anskaffelsessum eller kontraktværdien 200.000+81.285 ekskl. moms. Leasingselskabet låner pengene ud til 8%, læs mere om hvordan renten sammensættes i vores bibliotek, du kan læse mere on renten her.

Der skal betales for et sæt nummerplader, de koster 1.180 og er ekskl. moms når det er en leasingaftale. Papirarbejdet for at producere en leasingaftale varierer fra selskab til selskab, men vi sætter den til 4.000 ekskl. moms. Sætter vi alle disse tal ind i en matematisk formel, så kommer der en beregning frem med et resultat på 6.348 ekskl. moms eller 7.934 inkl. moms pr. måned i 36 måneder. Papirarbejdet og nummerpladerne betaler du for særskilt. Du kan læse mere om leasingydelse i vores bibliotek her.

HVAD ER EKSTRAORDINÆR LEASINGYDELSE?

Ekstraordinær leasingydelse eller udbetaling har det formål at nedbringe den månedlig ydelse overfor leasingtager og den er med til hurtigere at nedbringe restværdien af bilen overfor leasingselskabet. Lad os i ovenstående eksemplet antage at vi har betalt 36.000 ekskl. moms i udbetaling, så vil ydelse være 5.219 ekskl. moms eller 6.524 inkl. moms. Med andre ord så får du ved at betale 36.000 ekskl. moms i udbetaling som vi for eksemplets skyld omregninger til 1.000 ekskl. moms pr. måned en rentebesparelse på 128 ekskl. moms. Pr. måned. Det er op til leasingselskabets kreditpolitikker om de vil lade dig komme i gang uden udbetaling. Du kan læse mere om udbetaling i vores bibliotek her.

Har du en virksomhed er der 2 muligheder for bogføring af udbetalingen. Den første mulighed er at afskrive hele udbetalingen med det samme og derved opnå skattemæssigt fradrag for hele beløbet. Den anden mulighed er at aktivere udbetalingen og løbende udgiftsføre den sammen med leasingydelsen, det giver et mere retvisende billede, men ikke det ønskede fradrag når nu hovedaktionæren skal have ny bil i december, efter et godt regnskabsår.

Begge muligheder er åbne og de lander nok, i hvilket temperament revisoren i sidste ende har. En god ide er at rådføre sig med ham, så du ikke går ud og investerer i ny bil og indgår en leasingaftale med en stor udbetaling i december for netop at opnå fradrag i regnskabet og han så efterfølgende siger, at udbetalingen skal aktiveres. Pludselig bliver udbetalingen, selvom aftalen er indgået i december, en del af næste årsregnskab. Når det drejer sig om personbiler er der ikke fradrag for moms, du kan læse mere om momsfradrag i vores bibliotek her.

HVORDAN KAN JEG FÅ EN LAV LEASINGYDELSE?

Når vi tager udgangspunkt i ovenstående ydelsesberegning, så er der 3 måder hvorpå du kan få en lav leasingydelse.

  1. Du kan vælge en billigere bil
  2. Du kan hæve udbetalingen
  3. Du kan hæve restværdien

De første 2 punkter kan du selv bestemme, men det sidste punkt kommer an på leasingselskabet og om de mener at det er muligt at hæve restværdien. Du kan godt kombinere punkt 2 og 3. Lad mig forklare hvordan. Hvis du betaler en høj udbetaling og ikke reducerer restværdien tilsvarende, så hæver du jo faktisk restværdien. Sagt med andre ord, så bruger du en del af din udbetaling til at reducere den månedlig leasingydelse. Husk hvad jeg skrev indledningsvis, der er ikke noget quickfix når det kommer til afvikling. Du kan læse mere om negativ afvikling i vores bibliotek her.

KAN JEG TRÆKKE LEASINGYDELSEN FRA I SKAT?

Nej, som udgangspunkt kan du ikke trække leasingydelsen fra i skat. Det er en lejeaftale og ikke et lån. Så selvom du kender renten, så kan du ikke fratrække renteudgiften. Der kan dog være en åbning for at trække leasingydelsen fra i skat men kun hvis du benytter splitleasing. Her undgår du nemlig beskatning af fri bil og vil derved få en skattemæssig fordel i forhold til beskatning af fri bil.

Har du en enkeltmandvirksomhed og benytter splitleasing, så kan du faktisk godt sige at du kan trække den fra i skat. Udbetaling og depositum er fradragsberettigede og giver derfor en skattemæssig gevinst. Det er dog nok mere ordkløveri end det er faktum og kræver et erhvervsmæssigt set up. Du kan læse mere om splitleasing i vores bibliotek her.

SKAL JEG BETALE LEASINGYDELSE HVIS JEG IKKE BRUGER BILEN?

Ja du skal som udgangspunkt betale leasingydelse så længe du har nummerplader på bilen. Hvis du ikke bruger bilen, så kan du få lavet en stilstandsaftale på bilen og derved kun betale forrentning af bilen. Der ses typisk ved sæsonbiler. På den måde sparer du betaling af registreringsafgiften og grøn ejerafgift, samt en besparelse på forsikringen da bilen nu står på en såkaldt stilstandsaftale, du kan læse mere om stilstandsaftaler i vores bibliotek her.

VARIABEL LEASINGYDELSE – HVAD SKER DER LIGE?

Hvis dit leasingselskab benytter sig af variabel rente, så varierer din leasingydelse også i takt med at markedsrenten ændrer sig. Historisk set har renten holdt sig i ro og derfor har der ikke været de store udsving i en variabel og en fast rentepolitik, men indenfor det seneste års tid har forskellen været mere markant. Du kan ved at kende hvilken cibor rente leasingselskabet benytter, følge med i renteudviklingen. Hvis leasingskabet benytter cibor3 renten, så tilpasser de renten på samme måde som din bank gør. Som udgangspunkt giver en variabel renteprofil dig den bedste rente i forhold til en fast rente, medmindre renten tager større eller flere hop opad i leasingperioden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait

Denne hjemmeside benytter cookies. For at benytte denne side, skal du acceptere vores brug af cookies.