5 ting du SKAL vide om restværdien

5 ting du SKAL vide om restværdien

I dette blogindlæg berører vi leasingbegrebet restværdi. Det er faktisk lidt sjovt at det har så stor bevågenhed og ofte bliver italesat af venner og bekendte, men at det ved indgåelsen af leasingaftalen har så minimal betydning for leasingtager og det vil jeg belyse hvorfor. Hvis du kigger ind i et traditionelt bankfinansieret billån, så tænkes der ikke nævneværdigt over restværdien, men du ved om 60-84 mdr. så er bilen 0 kroner værd.

Når det så drejer sig om leasing, så er det lidt skræmmende når vi skal til at forholde os til noget som vi ikke rigtigt kender til eller som vi helst ikke vil forholde os til. Det er dog ikke raketvidenskab men mere rettidigt omhu når restværdien skal fastsættes. Det gode ved leasing er netop at restværdien ikke bliver afskrevet til 0, for bilen er jo altid noget værd. Jeg ser typisk leasingkunder der har lang leasinghistorik bag sig, men som stadig ikke forstår den samlede mening med de forskellige aspekter af leasingaftalen herunder specielt restværdien. Du kan læse mere om restværdien i vores bibliotek her.

HVAD BETYDER RESTVÆRDI I EN LEASINGAFTALE?

Når en leasingaftale indgås, så er der altid en restværdi i aftalen, for nogle er den skjult og for andre er den synlig. I de aftaler hvor den er skjult er der tale om operationel leasing eller privatleasing, altså aftaler hvor det typisk er fabriksnye biler inklusiv serviceaftale, her får du ikke muligheden for at beholde bilen efter endt leasing, men skal returnere den til leasingselskabet. Dermed har du ingen forpligtigelse for restværdien og derfor er den skjult.  Så lad os koncentrere os om den type leasingaftaler, hvor der er en restværdi. Disse aftaler går under navne som finansielle leasingaftaler eller flexleasingaftaler, vi kalder det efterfølgende for en leasingaftale.

Restværdien betyder faktisk meget i en leasingaftale, da den typisk udgør langt størstedelen af leasingaftalens værdi. For dig som leasingtager, betyder restværdien og værdisætningen heraf om du skal betale mere når aftalen afsluttes eller om du blot kan stille bilen eller udskifte den til noget andet. I skrivende stund ser vi et brugtvognsmarked der reagerer på de store prismæssige udsving der er på elbilsmarkedet og derfor er størstedelen af leasingtagere lige nu bagud på restværdien.

Er du bagud, skal du ikke ligge søvnløs. Der er 2 muligheder, enten skal du beholde din nuværende bil og afskrive mere på bilen i de kommende 12 måneder for at udligne det du er bagud eller muligheden for at afregne forskellen her og nu for derefter frit at kunne vælge hvilken bil du skal havde næste gang. Men mindre du står overfor en skelsættende begivenhed i dit liv, så ville jeg personligt rådgive dig til at vælge og forlænge aftalen, for derved at få noget værdi for den manglende afskrivning du står overfor at skulle foretage hvis du blot stiller bilen.

SKAL JEG BEKYMRE MIG OM RESTVÆRDIEN?

Ja, er det korte svar, okay dette svar bliver ikke kort. Du skal naturligvis have et vågent øje på restværdien eller i hvert fald have en god dialog med din leasingudbyder om netop værdisætningen af restværdien og ikke kun tage deres ord for gode varer. Brug selv 5 minutter på at kigge ind i det åbne marked for at få din egen ide om restværdien, du kan se vores guideline til udregning af restværdi i punkt 3 i denne blog.

Du kan ikke antage at din leasingudbyder kun vil dig det bedste for de har en forretning hvori deres primære opgave er at tjene penge til selskabet og derefter hjælpe dig, som leasingtager, om muligt. Lyder det som en umulig opgave, nej faktisk ikke, men det kræver at den restværdi som leasingudbyderen, i dit leasingtilbud, kommer frem med også kan stå på mål med den værdisætning der er i det åbne marked. Derfor er det altid godt at trykprøve leasingaftalen og være skeptisk når det kommer til restværdien, for det er nemlig dig der kommer til at betale gildet uanset hvordan restværdien er sat.

Det er kendt i markedet at flere leasingudbydere benytter restværdien til at reducere den månedlig ydelse i deres tilbud. Hvorfor gør de så det og hvilken effekt får det på mig som leasingtager? Jo ser du, den primære årsag for at benytte sig af det der i fagsprog kaldes for ”negativ afvikling”, er at fremstå billigere i et presset marked. Når du sidder og kigger på annoncer, så vil du kunne se sammenlignelige biler med vidt forskellige leasingydelser, men betyder vil bare at dem med den dyreste leasingydelse er netop for dyre? Nej ikke altid, faktisk kigger mere end 90% af leasingkunderne på den månedlig ydelse som eneste parameter om leasingaftalen er billig og det kan være farligt.

Lad os tage et eksempel, vi tager udgangspunkt i en bil der koster 250.000 uden moms, dette betegnes også som kontraktværdien. I eksemplet tager vi ikke højde for forrentning eller registreringsafgift, men kigger udelukkende på udviklingen i restværdien. Udbetalingen sætter vi til 20% af de 250.000 uden moms eller 50.000 uden moms og restværdien er så 200.000 uden moms, faktisk fra dag 0, men vi siger altid om 12 mdr.  Det virker jo lige til, men hvad nu hvis restværdien ikke var 200.000 uden moms, men derimod var 210.000 uden moms om 12 mdr. hvad sker der så?

Ved at ændre restværdien så kan leasingudbyderen jonglere med den månedlig ydelse i opad- eller nedadgående retning og her er det som hovedregel den nedadgående retning der benyttes. Ved at flytte restværdien med 10.000 uden moms ændrer den månedlig ydelse sig med 833 uden moms og dette i begge retninger. Jeg har set justeringer på helt op til 6.000 uden moms pr. måned i en leasingaftale!

Vi har i nedenstående graf illustreret de forskellige afviklingsformer i det finansielle instrument og som I kan se så er der 4 linjer. Den blå linje som er lige benyttes ved operationel leasing og privatleasing. Den grønne er den der benyttes ved finansiel leasing eller flexleasing og er også kaldet for trappemetoden, du reducerer nemlig restværdien ved at lave en ny leasingaftale med en ny udbetaling, lidt som at gå ned af en trappe. Den røde er ikke en løsning for novicer i leasingjunglen, men ofte den de kigger på når billige leasingydelser søges. Den gule linje er udtryk for den reelle markedsværdi.

Den grønne og den blå linje rammer den samme restværdi om 36 mdr. Den røde linje afvikles ikke som de andre 2 linjer og ligger væsentligt over de 2 andre linjer efter 36 mdr. Det er den røde linje der illustrerer hvad der sker hvis du benytter negativ afvikling i leasingaftalen. Det du vinder ved at benytte den røde linje, er en billigere månedlig ydelse mod at stå med en højere restværdi når aftalen udløber. Mange er fristet, da det jo kun er sølle 10.000 uden moms om året, men når du har leaset bilen gentagne gange så bliver forskellen mellem restværdien og den reelle markedsværdi i det åbne marked bare større og større.

Afviklingsformer

Derfor at det altid vigtigt at få oplyst kontraktværdien i leasingaftalen ellers kan du ikke regne dig frem til om det er en god leasingaftale eller om det er noget du skal undgå. Hvis kontraktværdien ikke er oplyst, så spørg ind til den.

HVORDAN KAN JEG SE OM RESTVÆRDIEN PASSER?

Hvis du selv vil lave lidt research, så er en søgning på det åbne tyske marked via mobile.de et supergodt værktøj til at kunne fastsætte restværdien på bilen. Det du typisk gør, er at finde en bil svarende til din egen bil og tillægge den 1 årgang, så f.eks. en årgang 2017 bliver til en årgang 2016 og så skal den naturligvis have kørt de tilsvarende flere kilometer som din bil vil have kørt om 12 måneder. Husk at krydse ekstraudstyret som din bil har af når du søger, sådan sammenligner du mest korrekt.  Når du har gjort det, så kommer der måske en 6-10 stykker frem.

Tag den billigste og den dyreste bil og divider deres pris med moms med 2, nu har du en median for udsalgsprisen af din bil om 12 mdr. Divider dette tal med 1,19 for at fratrække den tyske moms og gang derefter tallet med 7,5 for at konverteret fra EUR til DKK. Tallet der nu er regnet frem til, er udsalgspris for en tilsvarende bil om 12 mdr.  i danske kroner uden moms.

Du ved godt at du ikke får udsalgsprisen for bilen når den skal sælges og derfor skal du gange tallet med 0,85, da det nogenlunde svarer med det forventelige afslag som en opkøber vil byde eller som en anden bilforhandler vil tilbyde dig for din bil. De 15% skal ses som deres fremtidige fortjeneste på at sælge din bil, udbedre stenslag, sætte nye dæk på og servicere den og sende den til maler, så den står klar til et nyt salg. Når ja og så lige lidt for deres ulejlighed i form af garanti og fortjeneste.

Værd ydmyg og levn forhandlerne en smule til fortjeneste. Når du har gjort ovenstående, så er du nu mere sikker på om den restværdi du bliver præsenteret for i dit leasingtilbud, passer markedet eller om du skal bede leasingselskabet om at gå med dit ønske om restværdi.

Du behøver ikke at have søvnløse nætter over restværdien i din leasingaftale, men vær bevidst om den risiko der ligger hvis du ikke holder lidt øje med værdisætningen i det åbne marked. Beregningen vi netop har gennemgået, er en grundregel og kan ikke danne grundlag for en egentlig restværdi, da restværdien altid dannes ud fra markedskræfterne i et åbent marked, men det er et godt bud på hvad mere end 12 års brancheerfaring mønter sig ud i, når der kigges historisk i bunkerne af kontrakter.

KAN JEG UNDGÅ RESTVÆRDI?

I en finansiel leasingaftale kan du ikke undgå en restværdi. Den vil altid være et aspekt som der skal kigges på løbende. Hvis du ønsker at undgå en restværdi, så skal du kigger på operationelle leasingaftaler eller privatleasingaftaler.

SKAL JEG BETALE RESTVÆRDIEN NÅR LEASINGAFTALER SLUTTER?

Nej, du skal ikke betale restværdien når leasingaftalen slutter, men du har derimod en forpligtigelse overfor leasingudbyder på at anvise en 3. part CVR-registeret køber til bilen. At det skal være en 3. part, udspringer af leasingforordningen, for der er nemlig ikke tale om en leasingaftale hvis du anviser dig selv.

Kunne du faktisk gøre dette, så ville Motorstyrelsen kunne omstøde leasingaftalen og begærer fuld betaling af registreringsafgiften, da der ikke ville være tale om en reel leasingaftale, men at det så vil tale om en almindelig finansiering hvori man ikke kan benytte periodisk betaling af registreringsafgiften. Du kan heller ikke anvise en privatkøber af bilen, da leasingudbyder, så grundet købeloven vil få en garantiforpligtigelse overfor den private køber af bilen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait

Denne hjemmeside benytter cookies. For at benytte denne side, skal du acceptere vores brug af cookies.